Sunne matvarer – valget er ikke enkelt

Sunne matvarer – valget er ikke enkelt

Jeg må innrømme at jeg synes det er vanskelig, å forholde seg til hva som er sunt å spise. Det ene eksperttipset slår ofte hjel det andre, og vi som forbrukere blir i beste fall helt rådville. Men jeg tenkte uansett å sette fokus på hva de siste råd & tips går ut på, og kanskje vi denne gangen kan stole på at det er solide saker som vi kan stole på. Jeg tenker at alle mennesker er forskjellige, også når det kommer til kosthold og ernæring. For noen kan enkelte typer frukt & grønt være viktig og riktig, men det trenger ikke nødvendigvis gjelde for oss alle. Det er forskjell på hvordan vi tar opp vitaminer og mineraler i kroppen, og mengde inntak spiller nok også en viktig rolle. Dette var bare mine synspunkter og kommentarer, slik veldig kort. Men nå skal vi se på en test som ble utført, hvor fagfolk skulle velge ut sine favoritter – innen sunt kosthold.

Tre fagpersoner valgte ut ti matvarer

Resultatet av testen som vi nå skal se på, viser nettopp det jeg skriver om i min innledning – nemlig at det er svært vanskelig å vite hva som er best for helsen vår. Smak er jo også en viktig faktor, for det er jo ikke slik at vi alle sammen liker det samme. Jeg for min del velger svært sjeldent mat jeg ikke liker, og da hjelper det ikke at den er sunn. De tre fagpersonene skulle hver for seg og uten samarbeid, altså plukke ut og ta med seg 10 matvarer som de så på som sunne. Men de skulle ikke bare være sunne, men de sunneste som var å oppdrive.

Bli enige om fem produkter

Bli enige om fem produkter

I sammen skulle de bli enige om hvilke av de produktene de hadde tatt med seg, som var de fem sunneste. Denne prosessen skulle vise seg å bli mer vrien, enn det de hadde tenkt seg på forhånd. For min egen del, er jeg ikke overrasket i det hele tatt.Følgende personer var valgt ut til jobben, med å finne de fem sunneste matvarene vi kan spise for å ta vare på helsen vår. Henriette Øien er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, videre har vi ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius og professor i ernæring Lene Frost. Jeg er egentlig veldig enig med ernæringsfysiologen, som sa at det er umulig å velge ut de fem sunneste. Dette fordi alt avhenger av hva kroppen din trenger, og kostholdet ditt generelt. Professoren hadde vektlagt i sine valg av matvarer, at de skulle inneholde karbohydrater med fiber. En middagstallerken bør etter hennes syn, inneholde karbohydrater, proteiner og grønnsaker.

Kroppsvekt og allergi

Det er mange av oss som er overvektige, og sunn mat for en som sliter med overvekt, trenger ikke være sunn for en som sliter med motsatt problem. Allergi er også ganske vanlig, så som vi forstår er det mange hensyn som må tas. Vi skal fortsette med dette tema i en annen artikkel, fordi det er så viktig men utrolig komplisert. Vi må ha et nyansert bilde av dette med kosthold, her finnes det med andre ord ikke noe fasitsvar.

Comments are closed.