Spesielle restauranter i Norge

I restaurant bransjen finnes det et egen belønnings system hvor restauranten får utdelt stjerner etter meget strenge krav. Jo flere stjerner du har fått tildelt din restaurant, jo høyere klasse skal det være på alt inne i din restaurant. Disse stjernene er bedre kjente som Michelin stjerner. Dette skjer hvert eneste år og blir også revurdert. Hvor mange restauranter på verdens basis som har slike stjerner er jeg usikker på, men i Norge er det nå seks restauranter. En restaurant har tre stjerner, mens fem restauranter har hver sin stjerne.

Michelin stjerne(r)

Maaemo i Schweigaardsgate i Oslo er Norges eneste restaurant med tre stjerner i Michelin boka. De tre stjernene fikk de i 2016 og har siden beholdt dem. Restauranten er en dyr plass å spise selv sett med norske øyne, men det skal være en gourmet opplevelse du ikke får veldig mange andre steder. De lager mat kun med økologisk produserte råvarer. Alt av frukt, bær og grønnsaker er levert av norske leverandører.

Michelin stjerne(r)

Galt

Nyeste medlem i Michelin stjerne familien i Norge er restauranten Galt i Oslo. De har fått sin stjerne på første forsøk nå i 2018. Nordisk husmannskost og Gourmet mat i skjønn forening servers ut fra Galt sitt kjøkken på Frogner like utenfor Oslo. Bjørn Svensson leder alt som har med kjøkken å gjøre sammen med flere tidligere kollegaer fra de nå nedlagte restaurantene Fauna og Oscarsgate. Begge disse restaurantene har tidligere vært medlemmer i Michelin stjerne familien.

Restaurant Kontrast

Denne restauranten har basert seg på å jobbe direkte mot de varene som er i sesong den dagen eller uken eller måneden for at alt skal være så fersk og høyeste kvalitet som overhodet mulig. Menyen ende etter hvilke varer som er tilgjengelige alt fra daglig og oppover.

Kontrast fikk sin første Michelin stjerne i 2016 og er fortsatt innehaver av den stjernen. De har flere utmerkelser både for sin restaurant, men også for medarbeidere. Medarbeideren i dette tilfellet er Mikael Svensson som ble kåret til en av verdens 300 beste kokker. Han er ingen hvem som helst medarbeider – han er eier og gründeren av Restaurant Kontrast.

Statholdergaarden

Statholdergaarden kan i år feire 20 år med Michelin stjerne. Det er en stor bragd og forteller litt om kvaliteten på restauranten til Bernt Stiansen. Restauranten er i 1600 talls stil og har i flere sammenhenger blitt omtalt som Oslo eller kanskje Norge sin beste restaurant.

Sabi Omakase

Denne restauranten fikk sin stjerne i 2017 og har beholdt den i 2018. Det finnes enda en restaurant i Stavanger med Michelin stjerne. Det var første gang en sushi restaurant har fått en Michelin stjerne i Norge, og nå er det blitt så populært at man må bestille bord syv måneder på forhånd for å få plass.

Sabi Omakase

Denne måten å servere sushi på er det ingen før Roger Asakil Joya som har gjort. Det er kun plass til 10 gjester av gangen i restauranten.

RE-NAA

Som første restaurant utenfor Oslo som fikk Michelin stjerne i Norge. Med den stjernen både i 2016, 2017 og nå igjen i 2018 så har de sammen med Sabi Omakase virkelig satt Stavanger på mat kartet i Norge og vist at Norge også kan lage mat utover i verden. Svein Erik Renaa har ledet kokkelandslaget i mange år. De vant blant annet OL vinnere i Erfurt i 2008. Svein Erik er også forfatter av flere meget gode kokebøker.

 

 

 

Comments are closed.