Restaurantmat i inn og utland

Å spise mat er noe vi alle gjør stort sett hver eneste dag under normale forhold. Det kan vel skje at man hopper over en dag i ny og ne av forskjellige årsaker, men mat må man ha for å leve – så enkelt og greit er det bare!

Og vi i Norge er så heldige at de fleste av oss har mat på bordet hver eneste dag. Veldig mange av oss har også råd til å gå på utsiden huset og nyte et måltid mat fra tid til annen. Noen en sjelden gang, mens andre gjøre det ofte og regelmessig. Og da er det mange varianter av mat å nyte. Alt fra den lille lokale restauranten med lokal husmannskost til de store restaurantene med gourmetmat «løpende» ut fra kjøkkenet i stort omfang.

Live og virtuelt

Jeg skal i de neste artiklene forsøke å belyse den forskjellige maten som man kan få på restauranter i Norge, og kikker nok innom en og annen norsk restaurant i utlandet også. Enten m det blir noen jeg har personlig erfaring fra, eller om jeg tar noen jeg finner informasjon om i den virtuelle verden. Skal i hvert fall gjøre det beste ut av det slik at du blir tilfredsstilt og kanskje blir sulten!

Restaurant i Norge

Det å gå ut å spise i Norge er en ganske enkel og fornøyelig sak. Det er stort utvalg og du er sjefen for hva du ønsker å spise. I hvert fall i de større byene. Ute på landsbygda et stykke er det noe mer vrient, men det arrangeres mye bespisning der også og det er variasjons muligheter hele veien.

Restaurant i Norge

Husmannskost er jo et nydelig alternativ i Norge. Kjøttkaker med ertestuing og kokte poteter er jo bare herlig mat. En variant rundt ertestuingen er også fullt mulig. Kokt kål, stuet kål, blomkål, brokkoli eller alt av grønnsaker egentlig. Sammensetningen til kjøttkaken for å få ett gourmet måltid må vel være den enkleste saken i verden omtrent.

Hva annet er helt vanlig på en meny på en restaurant med husmannskost? Stekt flesk er vel vanlig i hvert fall i deler av landet, og skinkestek er helt normalt, pannekaker, fisk av noe slag, en pastarett, koteletter, en suppe eller flere og både forretter og desserter.

Flere av disse rettene kan sikkert variere noe fra årstid til årstid for å også kunne variere med friske grønnsaker og tilbehør. Kortreist mat har jo blitt et meget populært tiltak og som det jobbes iherdig for å få til i mange sammenhenger på slike steder.

Men kanskje den maten jeg nå har nevnt opp tilhører noe mer på en type kafe eller kafeteria? En restaurant er vel et lite hakk høyere med «uvanlig» mat. Kanskje ikke uvanlig, men sjeldnere å se på en meny. Jeg tenker da igjen på retter som har, reinsdyr, forskjellige fugler og forskjellige fiskeretter. Helt vanlige retter i Norge, men ikke på de kafe eller kafeteria stedene som jeg startet å hente mat fra.

Grrrr nå har jeg blitt sulten – må stikke og fikse noe mat. Kommer plutselig tilbake med en ny artikkel om mer mat!

Comments are closed.