Pizza landet Norge

Hvilken type restaurant finnes det mest av i Norge? Er det den fine og fasjonable restauranten hvor man må bestille bord for å få plass og man må kle seg etter en viss dresskode for å komme inn? Eller er det kafeteriaen med husmanns kost? Eller kanskje pizza restauranten nede i gata? Eller gatekjøkkenet med to bord og noen få stoler? Har vi nordmenn blitt et fast food elskende folkeslag? Jeg har ingen direkte fasit på mine spørsmål her, men jeg har en følelse at pizza restaurantene kommer meget høyt opp på listen i hvert fall.

Pizza landet Norge

Hva er en pizza?

En pizza er forholdsvis enkelt oppbygd, men den smaker veldig godt. Pizza bunnen består av en hvete deig som kjevles ut og fordeles jevnt – gjerne i en sirkel. Tykkelsen på deigen bestemmer du selv – vi nordmenn er gjerne glade i en type bunn med litt tykkelse. Her kan man også tilsette noen krydder for å skape litt smak. Tør du prøve?

Mens for eksempel en italiensk variant er så tynn i bunnen at den veldig lett blir sprø og både sprekker og brekker før den er hos kunden som skal nyte måltidet.

Videre bygges en pizza opp med tomat saus som smøres direkte på bunnen i operasjonen med å fylle på de ingrediensene du selv ønsker. En tomat saus kan gjerne være litt krydret for å gi litt mer smak enn bare tomatsaus. Her er det smak og behag og mye forskjellig fra restaurant til restaurant. Mange har sine spesielle oppskrifter for å få en særegen smak på dette.

Hva er en pizza?

Hoved ingrediensen på en pizza etter dette jeg allerede har nevnt er ost. Osten skal normal være Mozzarella ost, men også her forekommer det variasjoner og ikke minst blandinger av flere slags oster. Dette både for å få en særegen smak, men også for å få en billigere utgave enn kun med den dyre mozzarella osten. Jarlsberg, Gouda eller Cheddar er blant de vanligste ostene å blande med. Men her som over alt ellers så er en slik oppskrift hemmelig slik at den unike smaken skal forbli hos denne restauranten eller kjeden vi snakker om.

Forskjellige pizzaer

En pizza bestående av kun bunn, tomatsaus og ost kalles for en Margherita Pizza. En forholdsvis «kjedelig» pizza, men allikevel ganske populær. Herifra kan det bygges pizza i alle himmelretninger.

Den første jeg kommer på videre består av en Margherita, men med skinkebiter og ananas oppe på osten. Denne pizza varianten heter fast «Hawaii». En enkel og god og smakfull pizza.

Så har du selvfølgelig pizza som er litt sterkere enn de andre. Peppermix blir brukt på noen. Mens andre tar det enda lenger og blander inn litt chili pulver eller ekte chili. Anbefaler å prøve med meget stor forsiktighet – dette kan bli virkelig sterkt for en norsk gane!

Biff på pizza finnes i mange varianter. Pepperoni pølse er en kjent variant. Kyllingpizzaer har kommet mer og mer i nyere tid. Pizzaer med ferske ingredienser, taco pizza, pizza toppet med potetgull, pizza med kjøttdeig eller sjømat skjer det også at noen ønsker på si pizza.

Ohhh her begynner det å bli mye pizza prat. Hmmm kanskje jeg fortsetter senere, men nå skal jeg i hvert fall stoppe for denne gangen!

 

Comments are closed.