Overgangen fra mammas mat til egen mat

Jeg skrev tidligere om mat som sendes fra norske nettsider og ut til destinasjoner i utlandet hvor nordmenn oppholder seg eller bor. Dette er en butikk som har dukket opp de senere årene. En dyr løsning da kvanta som oftest bare blir små og til privat bruk, men så var det nordmenn og forhold til penger igjen da. Men mye av råvarene finnes jo både i Norge og i utlandet, så hvorfor ikke lage mer av maten selv der ute med norsk vri på det som ho mamma gjorde der hjemme i «gamle dager».

Feil krydder / krydder blandinger

Veldig mye av den norske maten er jo forholdsvis enkel å tilbedere bare man har litt tid – ikke veldig mye triks som skal til for å lage litt skikkelig norsk husmannskost – selv utenfor Norges grenser! Tro meg – jeg har gjort dette en del selv med stort hell faktisk – selv om jeg er bare en superamatørkokk.

Det som ofte mangler er de riktige krydderne for å få tilbake smaken der hjemmefra. Men på litt sikt så samler man sammen noe her og noe der og man treffer til slutt og kan få lagd både kjøttkaker og koteletter ala «mamma».

Men det kan vel kanskje være litt forskjellig smaker i hovedingredienser også da de ikke beiter og vokser opp under samme vilkår – det kan vel sette noen smaksvariasjoner i kjøttet fra dem.

Mange muligheter

Ta for eksempel Gran Canaria – det er vel knapt den ferieplassen i verden hvor det samles mer nordmenn i løpet av et år enn nettopp der. Og der er det jo nesten som å rusle i hvilken som helst norsk restaurant gate hjemme i Norge. Hvorfor så mye norsk mat alltid? Jeg trodde ferie også var en del nye opplevelser med ny mat og drikke og alt det medfører. Hmmm vi nordmenn er jo litt merkelige da?

«Sosialkontoret – bar – kafe», «Hurtigruta bar», lysløypa, «Naboen Pub, Den norske klubben, den norske matbutikken og så videre i lang løp. Er vi så kjedelige alle sammen at vi må ha brunost og kaviar bestandig?

Alle disse eksemplene kommer i hvert fall fra Puerto Rico på Gran Canaria.

Lenger vekk

Vi kan reise enda lenger vekk for eksempel til Thailand de store turistområdene der. Der finnes det også utrolig mange norske plasser hvor det omtrent er mer norsk mat å få kjøpt enn lokal mat. Men en del av disse plassene begynner å bli forholdsvis dyre da distansen for å frakte råvarer er ganske lang.

Veslekari Restaurant, Sailor inn, Høvdingen bar og pub, Linda’s Restaurant, Scandinavia Restaurant, Kaares Partybar og mange flere navn og plasser med enten direkte norsk tilsnitt eller skandinavisk tilsnitt med blanding av Norge, Sverige og Danmark mange ganger.

Ønsker du å spise ribbe og medister til jul, eller fårikål på høsten, pølse i brød med lompe og rekesalat så er det ting du nesten kan kjøpe daglig samt mange andre norske husmannskost-retter.

Norge er et lite land, men vi er godt representert på mange av de store utfartsplassene i verden!

Comments are closed.