Norsk Mat i utlandet

Dersom du oppholder deg i utlandet uten å komme tilbake til Norge over en lang periode. Tenker da på seks måneder eller lenger opphold. Hva er det da du savner aller mest fra Norge. Noen vil selvfølgelig savne kona og barna dersom man har slikt og de ikke er med. Og noen vil komme med andre innspill. Men jeg tenkte først og fremst på mat. Vi nordmenn har ganske mange sære matvaner har jeg funnet ut etter å ha lest litt rundt omkring på nettet. Vi skal bare ha slik og slik mat nesten uansett hvor vi er i verden og vi betaler gjerne «blodpriser» for å få ta i dette. Dette skjer med både råvarer og med ferdigvarer som middager på restauranter og så videre.

Hvilken mat

Hvilken mat savner vi mest når vi er på utenlandstur slik som jeg antyder i innledningen i denne saken? Og hvor lenge skal man være borte før savnet blir stort?

Sjømannskirken eller Den norske kirke i utlandet som det vel så fint heter nå. De serverer jo kaffe og vafler som oftest hver dag. I hvert fall på de stedene jeg har vært innom i løpet av mine turer i utlandet. Selv om ikke det er veldig mange, så har jeg vært innom Hamburg, Antwerpen, Rotterdam, Gøteborg, London og Pattaya. Alle de fem hadde jo til felles at de serverte kaffe og vafler. Så var det enkelte av de som serverte middagsretter enkelte dager i uken – da selvfølgelig forskjellig norsk mat. Og jeg vet at minst en av de serverer grøt hver lørdag.

 

Nå er det flere av disse kirkene som er nedlagt og ikke eksisterer lenger dessverre. Men nesten samtlige av disse hadde også et lite varelager av norske matvarer til salgs til de som kom innom. Eneste jeg ikke husker om hadde det var den i Gøteborg. Den var kanskje for nær Norge til å ha noe særlig å tjene på slikt.

Den norske kirke i utlandet

Disse norske stedene i utlandet gjør et stort arbeid som mange ikke er klar over. Men de er til stede på hele 29 steder rundt omkring i verden. Og det er bare sjømannskirkene – I tillegg finnes det flere sjømannsprester i offshore områder, Sjømannsprester for studenter og sjømannsprester som reiser rundt på aktuelle steder.

Er du i et område hvor sjømannskirken har et sted, så anbefales det absolutt å ta en tur innom. Du kan både få norsk mat, treffe norske folk og kanskje savner du å prate litt norsk etter en tid på reise?

Hermetikk

I Norge bruker vi forholdsvis mye hermetikk. En del av dette kan man forholdsvis enkelt ta med seg på reise. En av de forskjellige variantene av makrell i tomat, leverpostei, forskjellige tubeoster eller kaviar bare for å nevne noen. Alle disse vil gi deg litt smak av Norge i utlandet. Gjem litt på de og du har større glede av de om en stund enn å spise de opp første uken etter at du har reist fra Norge!

Slik enkel hermetikk selges også på noen av de Norske kirkene i utlandet!

Comments are closed.