Norsk mat i utlandet 2

Vi nordmenn spiser nok norsk mat på flere steder i utlandet enn det vi er klar over. Det er jo en del norsk mat som eksporteres ut av landet og til mange destinasjoner i utlandet. Og alle disse destinasjonene opplyser ikke at det er norsk mat de egentlig serverer. Ofte er norske ingredienser omgjort til nasjonale eller lokale produkter – alt etter som hva det er snakk om. Men kjenner du litt til mat eksport fra Norge så kan du jo enklere gjenkjenne dersom det er noe norsk innblandet i maten du sitter og spiser på din reise i utlandet.

Norsk mateksport

At norsk sjømat eksporteres i store mengder er ingen ukjent sak for en norsk nordmann. Det er noe alle er klar over at vår laks og annen sjømat sendes rundt hele verden. Hvor mange trailerlass som ruller over norske grenser hver eneste uke har jeg ikke funnet noen tall på, men jeg vet at det er mange. Jeg er selv «gammel» trailer sjåfør og har måtte mengder av disse fiske transportene nedover på kontinentet nå de ruller sydover på vei mot for eksempel Frankrike. Franskmenn elsker norsk laks.

Norge eksporterer mye mat – bare sjømat eksporteres for nesten 100 milliarder kroner i året! Det er veldig mye penger! Men Norge leter stadig etter nye produkter som kan eksporteres. Laksen eksporten og sjømat eksporten har vært en suksess i mange år selv om den har hatt sine problemer. Det er mye annet som er mye mer glansbilde enn laks i matveien i Norge.

Fjell og fjorder

Ved hjelp av fjellene i Norge og dalene og fjordene så kan du lette «tegne et glansbilde» av Norge. Og i disse områdene ferdes våre sauer og lam, kuer og kalver og andre husdyr.

Greit at det er mye som er dyrt når det skal selges ut fra Norge, men det finnes mange pengesterke områder i utlandet. I Europa så er både Frankrike, Italia og Tyskland områder med mye penger, som ikke «snur på kronen» like mye som mange andre. Her kunne det vært solgt mye mer eksportmat enn hva som gjøres i dag.

Men det er ikke enkelt å få norske jordbruksvarer eller andre matvarer inn på slike markeder.

En vare som har vært i eksport i mange år er Jarlsberg osten. Den har blitt sendt ut av Norge siden 1960 tallet. Men det er snart stopp på dette også for råvarene blir for dyre og støtten de har «levd på» opphører om få år.

Mye å være stolte av

At norske kokker gjør det bra i utlandet i store internasjonale konkurranser er noe vi skal være stolte av. For de benytter nesten bare norske produkter når de konkurrerer. Men fra å vise frem norske produkter med norske kokker og til å få eksport ut av dette er en lang og vanskelig vei å gå. Men det er oppstarten dersom den utnyttes på rett måte.

Dersom du sitter og spiser laks for eksempel et sted i utlandet ganske langt fra Norge – tenker du da på om du spiser norsk mat eller ikke?

Comments are closed.