Middelhavsmat

Når jeg skal ut på restaurant, synes jeg det er spennende å prøve ut forskjellige nasjonaliteter. I Norge har det jo etter hvert blitt et internasjonalt utvalg, når man tenker på restauranter og andre type spisesteder. Jeg må innrømme at mat fra middelhavsregionen, er noe jeg liker godt. For meg betyr dette konkret; Gresk, italiensk, libanesisk og fransk. Min favoritt blant disse, er uten tvil det greske kjøkken. Stiftet bekjentskap med gresk mat, på en av våre mange ferieturer til Hellas. Mange av de greske matrettene, kan man også lage på sitt eget kjøkken. Det krever ikke så mye som mange tror, og oppskrifter finner man lett på internett.

Souvlaki

Denne retten er rett og slett noe så enkelt som et grillspyd, det er jo noe vi også bruker her hjemme på sommeren når det skal grilles. Men det spesielle med den greske Souvlaki, er det saftige og møre kjøttet. Dette er gresk mat på sitt beste.

Om du skal lage denne retten selv, så vær nøye med å finne de beste råvarene. Her er det bare å velge, enten om man liker kylling, svin, okse eller lammekjøtt. Det som ofte er vanlig ute på restaurant, er at det er en miks av disse kjøtt typene på ett og samme grillspyd.

For å smaksette det ytterligere, så bruker man paprika og gjerne tomater mellom kjøttstykkene. Dessuten ser det veldig tiltalende ut, med både røde, gule og grønne paprika på ett og samme grillspyd.

Denne retten passer perfekt sammen med gresk salat, med en god gresk hvitvin kan man nesten ikke få det bedre.

Keftedes

Igjen et litt vanskelig ord, men husk det er jo gresk. Men Keftedes er rett og slett ikke noe mer komplisert enn kjøttboller, noe som vi kjenner godt igjen fra vårt eget kjøkken. Om man bare skal smake gresk mat noen få ganger, er Keftedes noe som bør være med på listen din.

Alle greske restauranter jeg kjenner til, har denne retten. Passer perfekt med  Tzatziki ved siden av, og man får alltid dette som tilbehør når man bestiller denne retten. På lik linje med Souvlaki, er det ikke feil med en kald gresk hvitvin til denne retten. Disse kjøttbollene er en drøm for ganen, mer smak skal du lete lenger etter.

Oliven

Man kan ikke akkurat si at oliven er noen matrett, men det er ikke mange greske matretter hvor oliven ikke brukes. De spiser også oliven som forrett, eller som snacks før maten blir servert. Om man synes oliven kan være litt stram i smaken, bør man prøve Kalamataoliven. Dette er en oliventype som har en mild og rund smak, litt ulikt annen type oliven. Selv synes jeg alle typer oliven smaker godt, og ikke minst i Gresk salat.

Gresk salat

Det er rett og slett ikke noen andre salater, som er i nærheten av den greske. Det er ikke all verdens mange ingredienser, men smaken er nesten ubeskrivelig god.

Tomat, agurk, rødløk og ikke minst oliven. Men mye av smaken på det hele, utgjøres av Tzatziki og fetaost. Selv liker jeg rikelig med begge deler, og osten kan gjerne være litt stram i smaken.

Om man spiser gresk salat ute på restaurant eller hjemme, så husk å ikke spise for mye. Det er lett å spise seg mett på denne salaten, selv om det ikke er noe kjøtt i den. Den brukes ofte som forrett, så husk å spare plass til alt det gode som venter deg.

Comments are closed.