Mange regler opp gjennom tidene

Mye har skjedd siden den gangen et enkelt ostesmørbrød var inngangsbilletten til å få kjøpt den obligatoriske halvliteren lørdagskvelden på lokale danseklubben og frem til i dag! Det er vel mangt et ostesmørbrød som gikk i skytteltrafikk ut og inn av kjøkkenet etter hver bestilling av en halvliter eller et glass vin i de gamle dager. Nå har vi fått Norske flere restauranter i Michelin Guiden. En av disse har 3 stjerner og har dermed passert et meget trangt nåløye. Vi har også mange fantastiske Nord Norske restauranter som baserer seg på kortreist og sesongbasert mat. Nå preges Norske restauranter med alt fra Norsk husmannskost til kebab, sushi og andre eksotiske retter som bidrar til at Norske restauranter har et holdig utvalg i sine menyer.

Mange tradisjoner

Som skrevet i innledningen så finnes mange uvanlige retter på restauranter rundt omkring også i Norge. Norsk tradisjonelle retter trekker også mange utenlandske turister som er nysgjerrig på det Norske kjøkken har å tilby. Mange av disse rettene faller vel sjelden for en sart gane som for eksempel for noe så spesielt for mange som smalahove som står på menyen til endel restauranter i Norge. Disse rettene som blant annet smalahove eller raket fisksærlig på senhøsten da råvarene kommer inn i fryse og kjølediskene hos leverandørene.  Andre Norske restauranter har spesialisert seg på sesong baserte friske råvarer tilpasset årstidene. Hjort, elg, hare, ryper, tiur eller annen kram fugl er delikatesser som fortjener plass på en pent dekket restaurantbord tryllet sammen med duggfriske grønnsaker og friske bær rett fra skog og enger.

Mange tradisjoner
Mange tradisjoner

De fleste av restaurantene som baserer sin meny på friske råvarer henter disse i sitt nærmiljø og tilpasser sine menyer etter tilgjengelighet av råvarene. De fleste av disse som ligger ved sjøen henter sine råvarer nettopp derfra, mens innlands restauranter henter sine råvarer som kjøtt, bær og grønnsaker i naturen som fer eksempel elg, rådyr, hare gjerne sammen med frisk sopp og bær fra naturens egen hage.

Michelin stjerner

Selv om det finnes en mengde fantastiske restauranter nord for Trondhjem så finnes det ingen med en Michelin stjerne, selv om flere av disse helt sikkert faktisk hadde fortjent det. Restaurant Skata som ligger øya Skata, som ligger mellom Sauøya og Henningsvær og Gruvelageret med sin fantastiske retter og tradisjonelle lokaler i sin magiske beliggenhet vil etter manges mening ha fortjent sin stjerne Michelin guiden.

Michelin stjerner
Michelin stjerner

Gruvelageret

Gruvelageret restaurant som ligger på Svalbard og er en av vedens Nordligste restauranter er en oase med sjel. Sammen med Svalbard sin gedigne natur og med et bygg som bygd av gjenvunnet av gamle materialer oser denne restauranten av gammel sjel i veggene og atmosfæren er magisk. Hva kan en si når en møter en lignende meny nettopp som hos Gruvelageret    «Lokal soppravioli med vintertørket Svalbardrein og soppsaus» «Torskeceviche med søtpotet» «Ishavsrøye med kongekrabbesaus og bakt rødbete» og en forfriskende dessert «Russisk dolce lecce ostekake» sammen med en perfekt vinliste så løper tennene allerede i vann. Kanskje dette er den neste Norske restauranten med en Michelin stjerne hengene over døra? Velbekomme til det fantastiske Norske kjøkkens restauranter, men eller uten kun Norske tradisjoner.

Comments are closed.