Litt uvanlig mat fra sjøen

Jeg er ikke inne på noen restaurant noe sted i verden med det jeg skal snakke om nå, men alt jeg snakker om skal spises og mye av det skal på restaurant. Det skal tilberedes og serveres både i Norge og i utlandet. Det er ganske stor eksport med denne varen jeg snakker om. Jeg er i sjømat kategorien og jeg er i en del av den kategorien som i hovedsak bare finnes i Nord Norge. Har du fattet hva jeg snakker om? Ikke enda? Ok – dyret når det lever så lever det under vann, det har ganske lang bein når det er fullvoksen. Kan bli rundt to meter i utstrekning fra tuppen av ene benet til tuppen av beinet på andre siden. Dyret har seks bein og to klør. Nå har du gjettet hva jeg snakker om? Ja nettopp – jeg snakker om kongekrabben. Den lever kun opp i nord, selv om den er blitt observert så langt ned som til Bergen ved et tilfelle.

 

Litt uvanlig mat fra sjøen

Fangst av kongekrabben

Paralithodes camtschaticus kjenner du nok ikke, men dersom jeg forteller at det er det latinske navnet p kongekrabben så nikker du nok noe mer gjenkjennende på hodet. Den har eller har også hatt navn som kamtsjatkakrabbe eller rett og slett russerkrabbe. Den tilhører gruppen trollkreps og kan bli ganske stor. Den er ikke naturlig i norske farvann og er innført av utenforstående. Men den han blitt en viktig handelsvare etter at den dukket opp for fiskerne i nord. En viktig ny inntektskilde.

Utseende

Den kan virkelig bli stor kongekrabben. Opp til ti kilo, et skjold på 25 centimeter. Men det mest vanlige er 8 kilo og 23 centimeter over skjoldet – med helt utstrakte klør er den 2 meter på tvers.

Utseende

 

Ankomst til Norge

Japanhavet og nordover i Stillehavet opp til Kamtsjatkahalvøya i nord var det eneste området tidligere hvor det fantes Kongekrabbe. Men russiske forskere tok med seg krabbe til Murmanskfjorden en gang på seksti tallet. Derifra gar den tatt seg over grensen til Norge. Men den har også ruslet østover igjen til flere steder langs den russiske kysten. I Norge ble den første gang fanget 150 kilometer fra stedet russerne oppgir å ha satt den ut. Varangerfjorden var stedet i Norge.

Så sent som i 2016 ble den notert og oppført som etablert utenfor Tromsø. Men allerede i 2009 ble den funnet helt nede i Hordaland, men den blir regnet som satt ut der og ikke klart å etablere seg.

Eksotisk mat

Kongekrabben er en pest og plage mange steder, men en ressurs og tilvekst i økonomien andre steder. Mange nyter et godt kongekrabbe måltid og mange fiskere fra nord tjenere på å selge kongekrabbene. Jeg har selv ikke spist noe måltid med Kongekrabbe. Men jeg har hørt fra flere hold at det skal være en virkelig delikatesse å spise. En stor nytelse. Men la oss håpe at de klarer å holde den under kontroll da den også er et skadedyr som ikke bør få spre seg fritt nedover hele norskekysten. Men det er for lengst opprettet regler for alt som omhandler den – også i samarbeid mellom Norge og Russland.

 

Comments are closed.