Libanesisk mat – fra sør til vest

Jeg har tidligere skrevet litt om gresk mat, og for meg er det naturlig siden jeg rett og slett elsker denne maten. Men jeg har også spist annen mat fra middelhavsregionen, og den er ikke veldig ulik den greske. Forklaringen er kanskje naturlig, nemlig det at type tilgjengelige råvarer er nesten den samme i dette området. Jeg jobbet en periode i Libanon, som også er kjent for sitt gode kjøkken. De har nok noe mer syrlig mat enn i Hellas, men mange av rettene er nesten identiske. I Norge har det etter hvert også kommet noen libanesiske restauranter, men ikke i samme omfang som de greske. Kebabutsalg er noe som det finnes mye av i Norge, dette er også en matrett fra middelhavsregionen og kanskje spesielt Tyrkia og Libanon.

God blanding

Mat fra Libanon, er en miks fra sør og vest. Dette har med landets lange og gamle tradisjoner og historie å gjøre. Man må huske på at dette landet har en historie som er eldre enn både jødedommen, islam og kristendommen. Det libanesiske kjøkken, har til og med en del av Østen med seg. Spennende er vel ikke å overdrive, når man skal sette ord på matrettene til dette lille landet ved Middelhavet.

Litt om historien til Libanon, så kan det fortelles at mange har okkupert og kontrollert Libanon opp gjennom årene. Faraoer, assyrere, babylonere, persere, Aleksander den store. De siste på listen, er franskmenn.

Libanesisk tapas

Meze er landets tapas, om vi kan si det på den måten. Dette er retten svært mange mennesker forbinder med Libanon, ikke minst libanesere selv. Den brukes både som forrett og hovedrett, og som dere sikkert forstår er det en hel masse med småretter slik som tapas er.

Dette er en rett man kan sitte å kose seg med i lang tid, i Libanon er måltidet en fest i seg selv. Det er en sosial samlingsplass for familie, slekt og venner. Meze er sjeldent sterkt krydret, noe som gjelder for de fleste av de libanesiske matrettene.

Kikerter

Enten om du bestiller en middag på en libanesisk restaurant i Norge, eller et annet sted i verden – vil kikerter være noe du kommer til å stifte bekjentskap med. Dette er en veldig viktig del av mattradisjonene deres, og de brukes ofte som forretter. De serveres gjerne i små skåler, sammen med grønnsaker som aubergine og oliven. Dette sammen med paier eller piroger fylt med forskjellig type kjøtt, ja da har du en typisk libanesisk matrett.

Taboule

Dette er navnet på den mest kjente libanesiske salaten, de elsker salater og de bruker typisk ingredienser som mynte, olivenolje og sitron. En skikkelig libanesisk salat skal inneholde; bulgur, løk, tomat og ikke minst bladpersille.

Bladpersille og mynte

Du kan like gjerne lære deg disse navnene med en gang, det er de to desidert mest brukte ingredienser i libanesisk mat. Mynte er årsaken til, at mye libanesisk mat har en syrlig smak.

Olivenolje brukes også mye, landet er en stor produsent av slik olje. Men den brukes sjeldent til steking, men heller for å forsterke smaken på maten.

Comments are closed.