Husk å tenke variasjon i matveien

Vi nærmest bombarderes av råd i forhold til mat for tiden. Alle har råd og tips. Svært mange mener at de har alle svarene og det kan være vanskelig å komme i dialog om endringer. Jeg har ikke tenkt å hive meg på den bølgen.

Samtidig så vil jeg snakke om noe som ligger nær mitt hjerte, nemlig å spise variert. Dette gjelder ikke bare maten vi lager hjemme, men også maten som vi spiser når vi går ut og skal kose oss på restaurant. Her gjør mange en feil ved å kun velge en eller to favorittretter og en eller to favoritt spisesteder. Det er mye å velge mellom, så det er synd hvis man begrenser seg selv.

Spisesteder

Det finnes svært mange forskjellige spisesteder å velge mellom. Alt fra fast-food til restauranter hvor man får en bitte liten smakfull bit på tallerken. Prisene varierer selvsagt også og vil påvirke hva man kan og ikke kan prøve.

Spisesteder

Personlig så ser jeg på spisesteder som et sted jeg skal gå for å bli underholdt. Det skal være god mat og det skal være en god atmosfære. Det er det samme jeg ser etter i andre deler av livet. Slik som når det gjelder spill. Jeg elsker spenningen, men liker også variasjon. Så når jeg vil ha en mental utfordring så velger jeg sjakk på nett. Er det bare moro og stort utvalg så blir det pokerstarscasino. Vil jeg samarbeide med andre så blir det Clash of Clans. Listen bare fortsetter og fortsetter.

Det samme gjør jeg med spisesteder. Skal jeg ha noe raskt og lett så vil jeg velge McDonalds eller Burger King. Har jeg litt ekstra i lommeboken og vil ha en spesiell opplevelse så velger jeg en skikkelig fancy restaurant.

Jeg håper flere begynner å tenke slik for jeg tror folk går glipp av mye ved å kun begrense seg til de tryggeste valgene i forhold til spisesteder.

Lage mat hjemme

De aller fleste er flinke til å variere litt med den hjemmelagde maten. Kjøtt en dag, fisk en annen og suppe og slik fortsetter det. Det er en god begynnelse, men ofte er det samme type rett som lages. Man lager taco på samme måte hele tiden. Eller serverer suppe med pølser hver uke.

Å lage de kjente og kjære matrettene er selvsagt lurt. Det er raskt og man vet at alle liker maten. Samtidig så går man også glipp av muligheten til å prøve nye smaker. Så jeg legger alltid opp til at jeg skal prøve en ny matrett i uken. Det behøver ikke å være store forandringer, men litt. Istedenfor å bruke kjøttdeig i taco så bruker jeg kylling og krydrer litt annerledes. Istedenfor å ha standard pizza, så lager jeg pizza med spennende fyll.

Noen ganger så lykkes jeg veldig godt, andre ganger så blir resultatet dårlig. Det synes jeg er helt greit. Hvis man ikke prøver så vil man heller ikke lykkes. Så jeg tar en bommert med et smil og prøver igjen senere.

Ferdigmat

Ferdigmat

Det er ikke alle som liker å lage mat. Det er heller ikke alle som føler at de mestrer å lage god mat. Heldigvis finnes det nok av ferdigmat muligheter å velge mellom. Fordelen med slike ferdige poser er at de er en utmerket bases som man kan bygge videre på.

Jeg pleier å ta en Toro pose av ett eller annet, slik som en amerikansk gryte. Så ser jeg på hva denne inneholder. Jeg tar da litt ekstra grønnsaker eller annet smakfullt tilbehør oppi. Dette gjør rette litt mer min egen og det blir variert.

Etter hvert som du blir kjent med de forskjellige smakene i ferdigretten så blir det også enklere å finne ut hva du kan legge til. Noen ganger kan det lille ekstra som å ha litt rømme være nok. Det hele er avhengig av at man er villig til å prøve litt forskjellig.

Smak og smak igje

Det er ikke alle smaker jeg liker. Samtidig har jeg opplevd mange ganger at jeg har blitt glad i en smak når jeg har prøvd den i en annen kombinasjon. Så det gjelder å alltid prøve. Det er også slik at smaken kan forandre seg.

Smak og smak igjen

Jeg trodde selv jeg ikke likte laks. Helt til jeg prøvde laks med litt rømme. Da smakte det fortreffelig. Jeg har senere prøvd laks med forskjellig krydder og det har også vært utrolig godt.

Så smaken vil forandre seg og det kan være kombinasjoner man aldri har tenkt på. Samtidig er jeg også opptatt av at ingen skal måtte spise mat de absolutt ikke liker. Da er det nesten garantert at man blir vrang i matveien. Her har mange en vei å gå. Mange er opplært til å tenke at de ikke la mat ligge igjen på tallerken og derfor må de spise opp alt. Resultatet blir at de ikke vil prøve mat fordi de vet at risikoen er at de må tvinge i seg resten av porsjonen.

Så mitt råd: smak på mye og la gjerne mat ligge igjen på tallerken hvis du ikke liker den.

Comments are closed.