Elsker vi bare norsk mat?

Sitter og spekulerer litt over hvordan vi nordmenn er. Vi er egentlig ganske hjemmekjære og trofaste til landet vår. Vi elsker hjemmekvelder med kos og mat og alt tilbehør, men vi elsker også å reise utenlands og kanskje ganske langt utenlands også. Mange reiser jo tvers over hele jordkloden bare for en uke eller flere på ferie og forandring. Men en ting er det mange av oss er merkelige med – den norske maten skal veldig mange ha med seg – eller de nesten krever at det finnes norsk eller tilnærmet lik norsk mat dit de kommer. Klarer vi virkelig ikke å være uten leverpostei, brunost, majones, makrell i tomat og andre middags retter i noen dager eller uker? Ja jo jeg skjønner de som bor utenlands og lengter etter den gode matsmaken de er født og oppvokst med fra mors kjøkken!

La oss se litt mer på hva som finnes å få tak på der ute i den store verden av norske matvarer. La det være seg råvarer som vi selv må tilberede eller restauranter og kafeer med ferdige retter i norsk stil!

Norsk mat i utlandet

Noe mat eksporterer vi Norge ut av landet så den maten skulle det være mulig å finne igjen i butikker og på restauranter rundt om i verden. Her er det vel kanskje laksen som er den største eksport varen, men det er jo både andre fiskeslag og andre matvarer som også blir eksportert – og mer har det blitt de senere årene enn det var bare for få år siden.

Jeg skal ikke sette opp tall og oversikter over eksporter fra Norge, men norsk laks finner man ganske lett i forskjellige land i Asia i hvert fall. Både vakuumpakket og fersk laks faktisk. Prisene varierer noe og kvaliteten varierer noe, men norsk laks er det faktisk.

Sendinger til utlandet

Jeg vet ikke hvor lenge du selv noen gang har som lengste opphold i utlandet, men privat har jeg ganske lange perioder. Opp til flere år kun med korte besøk i gamlelandet av og til. Og da fylles det litt på med tørrmat i kofferten på reisen tilbake til utlandet igjen. Kaviar er jo greit og ha liggende og kan lagres lenge – det er det med masse annen mat også. I min koffert er det gjerne litt av gryteretter, salami, posesupper, makrell i tomat i flere smaksvarianter, leverpostei, smøreoster på tube, potetstappe og spekeskinke brett. Det kan selvfølgelig være enda mer enn dette, men dette er stort sett med hver eneste gang enten fordi det er vanskelig å få tak i eller at det er ekstremt mye dyrere der man klarer å få tak i det. Jeg bor jo i perioder i Thailand og kjenner litt til hva man kan «fange inn» av varer der.

Business

De senere årene har det dukket opp nettsider i Norge som spesialiserer seg på å sende matvarer til nordmenn bosatt i utlandet. Ingen billig løsning å få sendt varer på den måten, men når «Ola dunk» skal ha noe så er det ikke alltid penger spiller noen veldig stor rolle. Så det kan være en lukrativ business.

Comments are closed.