Det italienske kjøkken

Det er ikke tvil om at vi nordmenn er ekstremt glade i italiensk mat. Jeg har tidligere skrevet masse om pizza, som er en typisk italiensk matrett. Vi har gjerne en tendens til å endre på originale oppskrifter for å tilpasse de den norske ganen, som gjerne vil ha litt tammere smaker enn de opprinnelige. Det italienske kjøkken er nok også favoritten fordi at smakene ofte er forholdsvis enkle og krydderet overdøver ikke smaken av råvarene. Da var jeg inne på noe som er basisen i dette kjøkkenet og det er råvarene. For å få til et godt måltid på italiensk vis må du ha ferske, smakfulle råvarer og det viktigste av alt et godt selskap å nyte maten i.

Italiensk mat i norske hjem

Utenom pizza, spiser vi masse pastaretter, som carbonara, bolognese eller lasagne. Norsk vri på carbonara er gjerne å bruke vanlig revet gulost, erter, spagetti fra butikken og bacon. Italienere går heller for pancetta, masse parmesanost, hjemmelagd båndpasta og olivenolje i originaloppskriften. Bolognese lager vi gjerne med ferdig tomatsaus, mens italienere lager tomatsausen fra bunn av og tilsetter gjerne ferske urter som basilikum, persille og oregano. Lasagne er en av de rettene vi gjerne finner i frysedisken og kun steker hjemme samt serverer med litt salat ved siden av. I Italia lager man gjerne pastaplatene selv og kjøttsausen med hvitvin, masse gode grønnsaker, urter og cherrytomater. Den hvite sausen krydres med muskatnøtt i tillegg til salt og pepper og det tilsettes olivenolje mellom lagene. Dette tar lasagnen opp til et helt annet nivå enn det vi er vant til. De norske variantene av disse rettene kan også smake og være et utmerket valg i en travel hverdag.

Italienske restauranter i Norge

Italienske restauranter i Norge

Jeg tror ikke at det er noe større sted i landet hvor det ikke finnes en italiensk restaurant. Dette er ikke nødvendigvis ensbetydende med at du får ekte italiensk mat, da de ofte drives av folk fra andre middelhavsland som ikke har så mye med Italia å gjøre. Her får du gjerne forskjellige pizzatyper, men det er veldig vanskelig å finne den ekte, tynne, sprø pizza med enkle, ferske ingredienser, slik det er massevis av i Italia. Det er også veldig vanlig å finne pastaretter på menyen, men når man får servert maten, er den gjerne laget med butikkpasta og uten gode urter, grønnsaker eller olivenolje. Lasagnen er gjerne ganske så enkelt tilberedt, nesten uten grønnsaker i fyllet og det mangler mye i smaken. For de av oss som elsker ekte, skikkelig italiensk mat er dette langt fra det man bør få på en italiensk restaurant.

Hvis man ønsker å få ekte italiensk mat i Norge og bor i Oslo, er Baltazar og Skur 33 restauranter for deg. Her får du både god italiensk mat og vin, samt en stemning som føles avslappende. Hvis du bare er ute etter en skikkelig italiensk pizza er Teatro den rette restauranten. I Bergen finner du Ruccola og Villani, to flotte italienske restauranter med ekte italiensk mat og atmosfære. I Stavanger får du italienske matopplevelser i Villa 22 Mat & Bar og Mano.

Comments are closed.