Det franske kjøkken

Det franske kjøkken er full av fristelser og spennende mat. Maten er tradisjonsrik og variert. Eksempel på typisk fransk mat er baguetter, croissanter og makroner. Retter som er verdt å prøve er for eksempel løksuppe, Moules frites og Crêpes med sjokolade. Matkulturen i Frankrike varierer alt etter hvor i landet man er, og ulike kulturer har sine versjoner av rettene. Likevel er ost og vin en viktig del av det franske kjøkken.

Maten i Frankrike kjennetegnes av og er utviklet i forhold til sosial og politisk utvikling i landet. I middelalderen var for eksempel maten sterkt krydret og man var opptatt av at rettene skulle se eksepsjonelle ut. Etter hvert minsket bruken av krydder, og urter ble mer vanlig – det var også viktig å lage utsøkte og raffinerte retter. På 1900-tallet var haute cuisine fremtredende, og man lagde utsøkte retter og mat av ypperste klasse – etter hvert inkluderte man mattradisjoner fra landsbygda og andre regioner i landet. Uansett vil man finne egne matretter, ulike versjoner og tradisjoner i flere franske kulturer. Haute cuisine, blir gjerne brukt blant kokker når man snakker om gourmet restauranter, luksus-hotell og førsteklasses mat.

Matretter i Frankrike

Coq au vin er en fransk gryterett som betyr «hane i vin» og kommer fra Burgund. I retten brukes ingredienser som rødvin, flere typer løk, bacon og hønsebuljong. Likevel kan man tilpasse retten etter smaksbehov og ønsker. Denne gryten serveres gjerne om høsten. Hanen er den viktigste ingrediensen i retten og er et symbol på den franske revolusjonen. Denne hanen skal tradisjonelt sett kokes i rødvin fra burgunder og druen «pinot noir» – retten stammer fra bondelandet.

Matretter i Frankrike

Crème Brûlée betyr «brent fløte» og består av ingredienser som eggeplomme, sukker, fløte og vanilje. Retten sies å stamme fra Crema Catalana, og flere nasjoner som for eksempel Spania argumenterer for nasjonaliteten til denne retten. Denne retten er flere hundre år gammel da man brukte flere typer kremer. Det fins ulike versjoner av denne desserten, i Spania bruker man for eksempel appelsin eller sitronskall, og rettene i Frankrike og England er forskjellige ved sukring.

Croissanter er en viktig del av det franske kjøkken, og er populært til frokost. Dette er et bakverk av smørdeig. Det sies at croissantene oppstod i Wien og at de representerer slutten på beleiringen av byen, og croissanten er formet som en halvmåne som ligner det osmanske flagget. Det finnes også versjoner med sjokolade og at man dypper croissanten i kaffe. Det sies at det var Marie Antoinette som først introduserte bakverket i Frankrike og gjorde det populært fra 1770.

Georges Auguste Escoffier var en av de beste kokkene i Frankrike og Europa i sin tid. Han er blitt tildelt Æreslegionen, som er en fransk orden. I første del av karrieren var han kokk i den franske hæren, og i etterkant åpnet han egen restaurant og var matskribent og samlet oppskrifter. Han gjorde det franske kjøkkenet kjent internasjonalt, gjennom å være sjef for kjøkken på hotell i London. Han er også kjent for inndelingen av sausene; hollandaise, tomat, velouté, béchamel og espagnole.

Comments are closed.